Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا گفت: با همکاری سازمان صنایع دفاع، نیروی هوایی ارتش و نیروی هوافضای سپاه پاسداران، قطعات مورد نیاز صنعت خودرو تامین شد و اکنون تمام دغدغه و تلاش ما این است که خودروهایی در شان مردم ایران تولید و روانه بازار شود.

به گزارش برنا، سید جواد سلیمانی در دیدار با سردار حسن حسن‌زاده، فرمانده سپاه حضرت محمد رسول‌الله(ص) تهران بزرگ با اشاره به اینکه گروه خودروسازی سایپا با تمام توان مهندسی و علمی خود در تلاش است تا محصولاتی با کیفیت و در شان مردم ایران تولید و روانه بازار کند، تصریح کرد: تحویل به‌روز خودرو، تولید خودروی با کیفیت و کسب رضایت مشتریان، اصلی ترین هدف و دغدغه این گروه خودروسازی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اظهار داشت: عدم پایبندی شرکای خارجی به تعهدات داده شده و خروج آنها از کشور باعث شد تا شاهد نارضایتی‌های مردم در مورد تحویل خودروهای پیش فروش شده باشیم و از طرفی طرح اتوخدمت که در سال های گذشته اجرایی شده بود نیز سبب شد تا مجموعه سایپا با چالش های گسترده‌ای روبرو شود.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا ادامه داد: برای برون رفت از مشکلات عنوان شده، مجموعه سایپا با نگاه به داخل از دانش و توان مهندسان ایرانی بهره گرفت و با برنامه ریزی دقیق توانست ضمن حذف پراید به عنوان یک خودروی با فناوری قدیمی از خطوط تولید و افزایش تولید سایر محصولات، خودروهای جدید و مدرن‌تر را به بازار معرفی کند.

وی با بیان اینکه تعهدات ساپیا در شهریور ماه سال جاری صفر شده و این امر در شرایطی محقق شده که صنعت خودرو با سخت ترین شرایط تحریمی روبرو است، گفت: در تامین برخی از قطعات مورد نیاز خودرو مشکلات زیادی وجود داشت که خوشبختانه با همکاری سازمان صنایع دفاع، نیروی هوایی ارتش و نیروی هوافضای سپاه پاسداران، این چالش حل شد و اکنون قطعات با تیراژ بالا تولید می شود.

سلیمانی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تهدیداتی که این موضوع برای تولید خودرو ایجاد کرده بود، افزود: سایپا به عنوان اولین مجموعه صنعتی برای تزریق واکسن کرونا به کارکنان خود اقدام کرد و به عنوان نماینده وزارت بهداشت طرح واکسیناسیون خودروسازان، قطعه سازان و مجموعه های خدمات پس از فروش را عملیاتی کرد.

صنعت خودرو، در دوران تحریم متوقف نشد

سردار حسن حسن زاده، فرمانده سپاه حضرت محمد رسول‌الله(ص) تهران بزرگ نیز در این دیدار با اشاره به داخلی‌سازی موفق محصولات و قطعات و در کنار آن افزایش تولید که در شرایط تحریم اتفاق افتاد، گفت: صنعت خودرو یکی از صنایع بسیار مهم است که دشمن سعی کرد، فعالیت آن را متوقف کند اما چنین امری اتفاق نیفتاد و بالعکس این صنعت در مسیر رشد و توسعه قرار گرفت.

وی با بیان اینکه ضرورت دارد همه دستگاه های متولی در راستای جهش تولید و مانع زدایی از فعالیت های اقتصادی، سالم حرکت کنند، تصریح کرد: سپاه حضرت محمد رسول‌الله(ص) آمادگی دارد که همکاری های مشترک با مجموعه سایپا تعریف کند.

سردار حسن زاده با تاکید بر اینکه رویکرد داخلی سازی که در سایپا وجود دارد باید ادامه پیدا کند، گفت: برای آنکه در صنعت خودرو به اعداد هدف گذاری شده دست پیدا کنیم، ضرورت دارد که واحدهای صنعتی به سمت هم افزایی و همکاری بیشتر حرکت کنند.

 فرمانده سپاه حضرت محمد رسول الله(ص) تهران بزرگ با اشاره به فعالیت های گروه خودروسازی سایپا در حوزه مسئولیت های اجتماعی و فرهنگی، خاطرنشان کرد: اقدامات خوب و موثری در حوزه بسیج گروه خودروسازی سایپا انجام شده که جای تقدیر و تشکر دارد.

سردار حسن زاده با اشاره به فعالیت های حوزه مقاومت بسیج گروه خودروسازی سایپا، گفت: اقداماتی چون کمک به گروه های آسیب دیده از کرونا، اعزام نیروهای جهادی به مناطق سیل زده و زلزله زده، مشارکت در اجرای طرح واکسیناسیون کارکنان گروه سایپا بسیار ارزنده و مهم است.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: حضرت محمد سایپا مردم ایران مشکلات فناوری صنعت خودرو ویروس وزارت بهداشت واکسیناسیون قطعه سازان خدمات پس از فروش رشد و توسعه بسیج سیل زلزله خودرو سایپا سپاه پاسداران صنعت مردم ایران سپاه حضرت محمد رسول الله ص گروه خودروسازی سایپا صنعت خودرو سردار حسن حسن زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۹۷۸۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت خودرو امروز ۱۹ اردیبهشت + جدول

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا در بازار اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار خودرو امروز _چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت_ نسبت به روزهای گذشته افت و خیز زیادی پیدا کرده تا جایی که امروز قیمت بیشتر محصولات داخلی و مونتاژی افزایشی است.

کوییک R اتوماتیک، یکی از هاچ‌بک‌کراس‌های موفق بازار داخل، با ۲۳ میلیون تومان افزایش قیمت به ۵۷۳ میلیون تومان رسید.

ساینا S، از دیگر محصولات سایپا، امروز با افزایش بهای ۱۱ میلیون تومانی، ۴۵۶ میلیون تومانی معامله می‌شود.

پژوپارس TU۵، پرفروش‌ترین محصول ایران‌خودرو، نیز با ۹ میلیون تومان افزایش نرخ، با قیمت ۸۵۶ میلیون تومان به بازار امروز رسید.

هایما ۸S، محصول جذاب ایران‌خودرو، با ۳۵ میلیون تومان افزایش قیمت، یک میلیارد و ۹۶۰ میلیون تومان در بازار آزاد معامله می‌شود.

بر این اساس در گروه محصولات ایران‌خودرو وانت آریسان با قیمت ۴۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، سورن پلاس (فول) با قیمت ۷۴۱ میلیون تومان، سورن پلاس موتور XU۷P با قیمت ۶۳۱ میلیون تومان، سورن پلاس دوگانه‌سوز ۷۸۷ میلیون تومان، دنا پلاس (تیپ ۱) با قیمت ۸۲۸ میلیون تومان، دنا پلاس توربو اتوماتیک یک میلیارد و ۴۸ میلیون تومان، پژو پارس ۶۸۱ میلیون تومان، پژو پارس سفارشی ۷۱۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ موتور TU۳( ارتقا) با قیمت ۶۶۹ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ دنده‌ای هیدرولیک ۷۵۷ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک ۹۱۸ میلیون تومان، رانا پلاس ۶۳۰ میلیون تومان، تارا دستی ۷۹۵ میلیون تومان، تارا اتوماتیک V۲ به قیمت ۹۸۰ میلیون تومان، هایما اس ۷ (S۷) با قیمت یک میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومان، هایما ۷X با قیمت یک میلیارد و ۷۷۵ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

در محصولات سایپا نیز ساینا S با قیمت ۴۵۶ میلیون تومان، ساینا S دوگانه‌سوز ۴۴۶ میلیون تومان، کوییک اتوماتیک ۵۵۷ میلیون تومان، کوییک S به قیمت ۴۳۳ میلیون تومان، سایپا ۱۵۱ با قیمت ۳۴۳ میلیون تومان، وانت زامیاد (رادیال) با قیمت ۵۸۳ میلیون تومان، پیکاپ کارون ۸۴۵ میلیون تومان و چانگان CS۳۵ تیپ ۲ با قیمت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان مبادله می‌شود.

قیمت خودروهای مونتاژی

در بازار خودروهای مونتاژی، محصولات بهمن‌موتور با افت‌وخیز شدید قیمت روبه‌رو است.

فیدلیتی پرستیژ پنج و هفت‌نفره، کراس‌اوورهای سایز بزرگ، با افزایش ۹۰ میلیون تومانی، به‌ترتیب دو میلیارد و ۶۷۰ میلیون تومان و دو میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند.

کی‌.ام‌.سی K۷، کراس‌اوور کرمان‌موتور، با ۲۵ میلیون تومان افزایش قیمت، در بازار آزاد یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان ارزش‌گذاری شده است.

X۲۲ پرو دنده‌ای، محصول اقتصادی مدیران‌خودرو نیز با ۳۱ میلیون تومان افزایش بها ۹۸۹ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

لاماری ایما ۶ میلیون تومان ارزان شد تا به نرخ دو میلیارد و ۸۴ میلیون تومان بازگردد.

بر این اساس X۲۲ پرو دستی با قیمت ۹۸۹ میلیون تومان، X۳۳ کراس (دستی) با قیمت یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان، آریزو ۵ اسپورت با قیمت یک میلیارد و ۴۱۸ میلیون تومان، تیگو ۷ پرو پرمیوم ۲ میلیارد و ۱۰۵ میلیون تومان، تیگو ۸ پرو (هیبرید) ۳ میلیارد و ۱۱۶ میلیون تومان، فونیکس FX (۱.۶) با قیمت دو میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان، جک J۴ با قیمت ۸۴۰ میلیون تومان، جک S۳ با قیمت یک میلیارد و ۲۴۰ میلیون تومان، کی‌ام‌سی T۸ با قیمت یک میلیارد و ۶۶۰ میلیون تومان، کی‌ام‌سی J۷ با قیمت یک میلیارد و ۸۱۰ میلیون تومان، رسپکت ۲ به قیمت یک میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان، فیدلیتی (پنج‌نفره) یک میلیارد و ۸۸۰ میلیون تومان، دیگنیتی پرایم یک میلیارد و ۹۴۰ میلیون تومان و دیگنیتی پرستیژ با قیمت دو میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

کد خبر 750739

دیگر خبرها

  • قیمت محصولات سایپا و ایران خودرو چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت
  • قیمت خودرو امروز ۱۹ اردیبهشت + جدول
  • چرا تولید خودروسازان در فروردین ۱۴۰۳ کاهش یافت؟
  • شرایط جدید فروش و پیش فروش ۱۰ محصول سایپا
  • ایدکوپرس سایپا،‌ تندیس شرکت برتر ایران را دریافت کرد
  • استقبال مردم بلاروس از محصولات گروه سایپا
  • تولید فنرهای مورد نیاز صنایع ریلی و خودروسازی
  • هزینه ۱۲ هزار میلیارد تومانی منوریل قم / چالش عبور از مقابل حرم حضرت معصومه (س) حل نشد
  • (عکس) مقایسه ال۹۰ با نمونه بومی‌سازی شده!
  • آینده صنعت خودرو ایران؛ ارزخوری یا خودروسازی؟